Nawigacja
Szkoła
Strona Główna
Patron
Dyrekcja
Samorząd Uczniowski
Kalendarz szkolny
Pedagog
Biblioteka
Statut
Kontakt
Stara galeria
Dla klasy III
Rekrutacja 2017/2018
Wykaz szkół 2017/2018
Egzamin gimnazjalny
Dla uczniów
Plan lekcji
Dzwonki
Zajęcia pozalekcyjne
Konkursy
Podręczniki
Dekalog ucznia
Napnij mózg
Nasz mózg
Ucz się według praw
Dla rodziców
Duplikat legitymacji
O egzaminach gimnazjalnych
10 przykazań skutecznego wychowania
Jak kochać i wymagać
Jak rozmawiać z nastolatkiem
Doradztwo Zawodowe
Centrum Informacji Zawodowej w Częstochowie
Przewodniki po zawodach
Filmy o zawodach
Profilaktyka
Organizacje i placówki wspomagające
Szkodliwość alkoholu
ZTU-informacje
Projekty
Comenius
POKL - EFS 2010-2012
Trzymaj formę
Z życia szkoły
Filmoteka
BIP
Projekt "Jedz zdrowo i żyj aktywnie"
Projekt
programu "TRZYMAJ FORMĘ"
realizowanego w Gimnazjum nr 1 im. Jana III Sobieskiego
w Częstochowie


1. Tytuł projektu: "Jedz zdrowo i żyj aktywnie"

2. Cel ogólny:

Zwiększenie świadomości dotyczącej wpływu żywienia i aktywności fizycznej na zdrowie.

3. Cele szczegółowe:

  • Wdrażanie do zdrowego stylu życia
  • Pogłębianie wiedzy w zakresie zbilansowanej diety oraz aktywności fizycznej organizmu
  • Kształtowanie zmiany postaw i zachowań związanych z prawidłowym żywieniem, odpowiednią jakością zdrowotną żywności i aktywnością fizyczną
  • Zapoznanie z zasadami prawidłowego żywienia
  • Dostarczenie wiedzy i umiejętności korzystania z informacji zamieszczonych na opakowaniach produktów spożywczych
  • Wdrażanie zasady odpowiedzialności indywidualnej za własne zdrowie
  • Uświadomienie roli tradycyjnego - regionalnego odżywiania, dopasowania go do wymogów współczesnych, pokazanie miejsc w najbliższej okolicy związanych z najstarszymi źródłami pożywienia(miód, ryby)
  • Zwrócenie uwagi na estetykę przygotowywanych posiłków


  • 4. Efekty:

  • wzrost świadomości dbania o zdrowie swoje i innych
  • umiejętność korzystania z informacji zamieszczonych na opakowaniach produktów spożywczych
  • integracja uczniów(poprawa więzi międzyludzkich)
  • radzenie sobie z emocjami i ze stresem
  • polepszenie współpracy uczeń - nauczyciel


  • 5. Adresaci programu:

    Młodzież klas I - III Gimnazjum im. Jana III Sobieskiego w Częstochowie

    6. Uczestnicy programu:

  • dyrekcja, nauczyciele, społeczność szkolna


  • 7. Czas trwania programu:

    2009-2010

    8. Szczegółowa realizacja programu:

  • Opracowanie informacji o projekcie i umieszczenie go na tablicy informacyjnej szkoły: Pani Dyrektor - Małgorzata Kwapisz
  • Zasady zdrowego żywienia: - nauczyciele biologii, chemii, fizyki, matematyki, informatyki, języka polskiego, nauczyciele języków obcych, plastyki, muzyki, pedagog szkolny - pogadanki, prelekcje, konkursy, przedstawienia, quziy, referaty, analiza piramid żywieniowych, obliczanie BMI, wdrażanie systemu GDA, układanie jadłospisów, liczenie kalorii, tworzenie strony internetowej dotyczącej programu,
    - nauczyciel techniki, wos - wykonywanie np., kanapek, surówek lub sałatek itp. oraz degustacja, wybrane elementy edukacji konsumenckiej,
    - wychowawcy - przeprowadzenie lekcji na temat "Czy wiesz co jesz?", pogadanki, ankiety, plakaty, ulotki, referaty,
    - nauczyciele świetlicy - konkursy połączone z wystawą plakatów,
    - nauczyciele biblioteki - wyszukiwanie i analiza pomocniczych materiałów, wystawy książek i czasopism,
    - pielęgniarka szkolna - pogadanki.

  • Aktywność fizyczna i jej wpływ na zdrowie
    - nauczyciele wychowania fizycznego, nauczyciel geografii - zajęcia praktyczne - konkursy, turnieje, zawody, wyjścia na lodowisko, rajdy piesze i rowerowe, wycieczki rekreacyjno - sportowe, - nauczyciele wf, techniki - zdobycie karty rowerowej, - nauczyciel biologii - kursy pierwszej pomocy dla nauczycieli i uczniów.

  • Turystyka i najstarsze wzorce dobrego odżywiania
    - wycieczki do różnych miejsc w naszym regionie związanych z produkcją zdrowej żywności np. gospodarstwa ekologicznego, pasieki, gospodarstwa rybne itp. - wycieczka do Złotego Potoku lub w inne miejsce dla klas pierwszych - wychowawcy klas pierwszych, nauczyciel biologii

  • Funkcjonowanie sklepiku szkolnego
    - nadzór - dyrektor szkoły


  • 9. Ewaluacja programu poprzez:

  • zebranie informacji z realizacji programu(od wszystkich nauczycieli) - koordynatorzy

  • zebranie diagnozy dotyczącej żywienia uczniów oraz ich aktywności fizycznej i warunków do uprawiania sportu - ankiety, wywiad, sprawozdanie z realizacji.


  • Efektów realizacji projektu "Trzymaj formę dokonuje się w trakcie posiedzeń Rady Pedagogicznej podsumowujących pracę w I i II semestrze. Wynikające z oceny wnioski przekazywane są do wiadomości uczniom i rodzicom.


    10. Koordynatorzy projektu:

  • mgr Halina Podlas
  • mgr Barbara Sadowska
  • mgr Małgorzata Borkenhagen


  • Pon Wt Śr Czw Pi So Nie
          1 2 3 4
    5 6 7 8 9 10 11
    12 13 14 15 16 17 18
    19 20 21 22 23 24 25
    26 27 28        
    Logowanie
    Nazwa Użytkownika

    Hasło



    Zarejestruj się

    Zapomniałem hasła
    Bannery